Historik av aktiviteter

Här kan Du läsa om några av de föredrag, seminarier och andra aktiviteter vi haft i Malmö, Burlöv och Lund. Dessa har Du förstås missat men håll utkik om vad framtiden erbjuder.    Axplock:

KAN MAN VARA KRISTEN OCH GAY?
Konstigt nog finns det en del som svarar "nej" på den frågan. Jonas Persson är präst i Svenska kyrkan. Han berättade om att man visst kan det. Många frågor och svar i en trevlig diskussion.

HBTQ-FRÅGOR I VÅR RIKSDAG
Hans Linde är riksdagsledamot, gay och gruppledare för vänsterpartiets riksdagsgrupp. Vi hade lunch och fika under det att Hans berättade.

VAD GÖR NOAKS ARK?
Mehdi berättade om deras arbete kring hiv frågor och hur man på bästa sätt försöker nå ut till invandrargrupper

HBTQ I VÄRLDEN stod på programmet.
Bengt Held är mycket insatt i situationen för hbt:are ute i världen.
Glädjeämnen, problem och hemskheter runt vår jord.

HABITAT-Q
Ett ungdomsprojekt som rfsl ungdom driver.
Sofie Thorlid är projektledare och berättade om vad de gör.

RIKSDAGSARBETE OCH SEXUELL JÄMSTÄLLDHET
Marianne Berg är riksdagsledamot (v) för Malmö valkrets. Hon berättade om riksdagsarbetet med betoning på hbt frågor och jämställdhet.

DEN ALLRA STÖRSTA KÄRLEKEN
Oscar Wilde känner vi alla och vi har lärt oss att hans unge älskade Lord Alfred Douglas orsakade hans fall.
Var det så?  Nej, det framkom att de hade ett djupt och ömt förhållande hela livet.
Rickard Stenberg berättade om denna fascinerande relation.
Det var intressant att få veta mer om Oscar Wilde och hans leverne och om hur livet var för de som var gay under 1800-talets senare hälft. Alltså klockrent under den viktorianska tiden i Storbritanien.
Vi fick stor uppslutning då i vår lokal på Nobelvägen 17 i Malmö och klockan 13 bänkade vi oss.
Fika och enklare lunch fanns då också som vanligt och vi kände gemenskap i varm anda. ...Tack Rickard! Så mycket folk. Så trevligt och informativt!

MALMÖS GAY-HISTORIA
Vad vet vi egentligen om gaylivet i Malmö för tex 100 år sedan? Eller för bara 25 år sedan?

BROTT OCH STRAFF
I våra nya lokaler i Burlöv inledde kriminologstuderande Emil Rytterstedt det första föredraget/seminariet här. Så fängslande och lättsmält berättat i detta stora och omfattande ämne. Synd att 1 1/2 timme går så fort

I LUND, Spolegatan 6:

Firade vi Fastlagsbullens Dag

 

I LUND, Spolegatan 6:

Fredagen den 14 Mars klockan 14.00 - 20.00 hade vi invigning i vår trivsamma lokal som tidvis var sprängfylld av människor. I samband med festligheter och aktiviteter i hela Lund under rubriken Mångfaldighetens Dag så hade vi en späckad dag med olika teman.
Bl.a berättade Rickard Stenberg om folkrörelsen Verdandi. Lite historik och om de värderingar Verdandi står för när det gäller människors likaberättigande och värdighet i vårt samhälle. Också om våra planer för vårt arbete i Lund, Malmö och Burlöv där vi också hoppas att Du ska komma att trivas och gärna påverka i någon av lokaliteterna.
Vi fikade, snackade, myste  tillsammans och hade det trevligt under hela eftermiddagen i en så underbar atmosfär.

I MALMÖ, Nobelvägen 17, Måndagen 24 Mars.
FONUS begravningsbyråer. Representant Pia Jönsson informerade om Fonus verksamhet. Fonus är en koperativ förening och liksom Verdandi med djupa rötter i de stora folkrörelserna. Pia gav en fin inblick om hur FONUS bildades 1945 för att motverka osund begravningssed och många privata begravningsbyråers vinstintresse och hänsynslösa utnyttjande av sörjandes sparkapital. Fonus är rikstäckande och till för Dig och mig. Läs mer på www.fonus.se 

I MALMÖ, Nobelvägen 17
VÅFFELDAG, Tisdagen 25 Mars klockan 14 - 18.  Mhmm-mhmmm! med sylt och vispegrädde! ...som Du tyvärr missade om Du inte kom då!

I LUND, Spolegatan 6
Torsdagen 27 Mars var det som vanligt sista torsdagen i varje månad engagemang med Ruben Aguilera och då med inbjuden gäst  BARBARA KOBOS KAMINSKA. Arrangör för denna kväll var kulturföreningen Arancia Rossa. Kolla gärna på Facebook.

I BURLÖV, Lundavägen 67.
Tisdagen 8 April klockan 12.00. Ragnar Hallgren, bl.a känd lundaprofil och kämpe för rättvisa och medmänsklighet talade och diskuterade om detta det viktigaste temat på vår jord. Se också Facebook i Burlöv, klicka HÄR  Arrangör var kulturföreningen Arancia Rossa

I MALMÖ, Nobelvägen 17
Påsklunch, Annandag Påsk den 21 April klockan 13. Vi träffades och hade så roligt. Liten påskbuffé och kaffe och tårta. Mycket folk och svårt med sittplatser.

I BURLÖV, Lundavägen 67 

Vi firade 1 Maj med först frukost i vår lokal klockan 8.00 och sedan samling på Svenshögskolans parkeringsplats klockan 9.30 för att inleda Majtåget. Anna-Lena hade gjort det så fint och ombonat innan vi gav oss iväg.

 

 

I BURLÖV, Lundavägen 67 Modern dagvers möter visa. Söndagen den 18 Maj klockan 14.00. En så finstämd och trevlig samvaro

I Malmö, Barkgatan 11, Noaks Ark Tisdagen den 20 Maj, klockan 18.30
Musikalkonsert, Mer än sång och dans. Det utlovades en verklig höjdare, som kanske skulle sätta spår i Er kanske för alltid. Denna underbara ungdomsgrupp uppträdde på Arlövs gamla, fina teater den 1 Maj inför fullsatt och hängiven publik och så även nu i Noaks Arks magnifika lokaler.

                                                       /midsommarstang.jpg

I BURLÖV, Lundavägen 67. MIDSOMMARFIRANDE Onsdagen den 18 Juni med start klockan 12.00. Vi var 40-talet personer och vi satt utanför vår lokal i strålande väder. Vi myste, pratade, åt och hade så roligt. Klockan 15 var nästan alla kvar och lyssnade på Burlövs kommunalråd Katja Larsson, som utstrålade sådan värme och glädje och vi hade livliga diskussioner om hur ett rättvist samhälle ska upprätthållas.

 

Onsdagen 3/9.
Vi  träffade kommunalrådet Katja Larsson. Hon fanns på plats för att diskutera med er 16.00-18.00 i ABFs lokaler på Dalbyvägen i Arlöv

Onsdagen 10/9.
Då träffade Du kommunalrådet Katja Larsson igen. Hon fanns på plats för att diskutera med er  16.00-17.30 i ABFs lokaler på Dalbyvägen i Arlöv

Ett samarbete mellan Verdandi Arlöv och ABF

Söndagen 14/9
Öppet hus på Valdagen hos Verdandi Arlöv 11.00-17.00. Trevlig samvaro över en kopp kaffe innan eller efter ni varit i vallokalen.

Söndagen 21/9
Vi lyssnade på musik i vår verdandilokal ! Tillsammans med ABF bjöd vi in alla till oss på Lundavägen 67 i Arlöv  14.00-17.00.

Detta kommer att vara en aktivitet som återkommer varje månad jämna veckor.

 

Torsdagen 9/10
Rickard Stenberg om Oscar Wilde
Inför stor publik på Stadsbiblioteket i Bromölla höll Rickard en föreläsning inför en stor folkskara och med sin inlevelse entusiasmerade han varenda en åhörare i salen. Tack också till bibliotekets personal, som gjorde detta arrangemang till en succé

Datum/tid: Torsdagen den 9 oktober, kl 18.  Plats: Bromölla bibliotek, hörsalen.

Arrangör: Bromölla kultur i samarbete med Verdandi. 

Verdandi i Lund, Spolegatan 6 vid Clemenstorget presenterade:
Torsdagen 30.10, Klockan 18.00  Poesikväll med Rickard Stenberg:    

DEN ALLRA STÖRSTA KÄRLEKEN
Oscar Wilde och Lord Alfred Douglas relation är känd och här fick  Du veta så mycket mer av Rickard som utvecklar historiska fakta, känslor, intimitet, seder och vänjor under den viktorianska tiden under 1800-talets andra hälft. Du missade väl  inte denna kväll i varm atmosfär hos Verdandi i Lund.  Se vidare på Facebook Den Allra Största Kärleken

2015:

I MALMÖ, Nobelvägen 17                                                                                                                                      Efter succéerna med föredragen inför mycket folk om Skånska gästgiverier, Carl von Linné och Lunds historia i Verdandis regi, återkommer Matz Jörgensen nu med att under året berätta och kåsera i olika ämnen i bl.a skånsk historia. Så håll utkik vad som kommer

 

MÅNDAGEN 16 FEBRUARI, KLOCKAN 13.30. Föredrag om SKÅNSKA SLOTT, Nobelvägen 17, MALMÖ

Efter succéerna med föredragen om Skånska gästgiverier, Carl von Linné och Lunds historia i Verdandis regi, återkom Matz nu med att berätta och kåsera i ämnet Skånska slott. Om en enastående kulturskatt som vi har och som är unik i världen.

Elisabeth Mortensens föreläsning i Malmö den 4 Maj blev mycket bejublat.Det blev en uppföljning i Arlöv 18 Maj och i Lund 22 Maj. Tema UNGDOMAR OCH FRAMTID. Elisabeth är diakonissa och verksam inom svenska kyrkan

 SOMMARUTFLYKTER

1 Juli besökte vi det anrika Hörby marknad

8 Juli var vi ett stort och glatt gäng som åkte till Svarte vid havet. Här stannade vi för bad och botanisering och åkte sedan vidare mot Ystad där vi tillbringade eftermiddagen.

Ni som missat något av ovanstående engagemang har verkligen gått miste om mycket.Så håll utkik över kommande engagemang! 

...Men Du?!...Kanske har Du, anhörig eller en vän en berättelse, som skulle vara av socialt och allmänt intresse? Kontakta oss så kanske vi kan planera för detta. Din röst är viktig!  Ring 0735-02 13 18  helst mellan klockan 10 och 16, om Du har frågor. Om Du inte vill prata så skicka email:     sven-erik.leffler@verdandi.se

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)